2017 őszén nyitotta meg kapuit a NagyLumen, mely mára az egyik legizgalmasabb koncerthelyszínné nőtte ki magát Budapesten, ahol a szabadzenétől kezdve a népzenét át színházi előadások is helyet kapnak. Ugyanakkor időről időre feltörekvő magyar csapatok is játszanak itt. Sőt olyan nemzetközi sztárok is felléptek már, mint az amerikai Ken Vandermark vagy Barre Philips jazz legenda. 

A hely egy izgalmas kombinációja a kulturális térnek és vendéglátásnak. A hely kávézó, bár és étterem is egyben, ahol szezonálisan változó étlappal várják a vendégeket. A NagyLumen körül az épület tulajdonosa által életre hívott A.P.A. néven ismert galéria és műhelyek találhatóak.

A NagyLumen épületében a 19. század elején egy vegytisztító működött, ezért a hatalmas gyárkémény az udvar végében, ahonnan az érdekes üveg tető is jól látszik, ha a másik irányba fordítjuk a fejünket. A ház történetéről részletesen itt olvashat. 

Lumen történelem

Az első Lumen 2008 januárjában nyitott a Mikszáth tér 2. szám alatt. Történetileg fontos állomás, hogy 2013 tavaszától 2017 tavaszáig a Mikszáth tér 3-ban működott a "közepes" Lumen, mely az eredeti galéria-kávézó funkciót módosítva már izgalmas, a vendégtérben működő koncerttérként is működött, miközben ital kínálata is kibővült és kisebb konyhájával gasztró kínálata is megerősödött. A ház eladásával és hotellé alakításával a Lumen fizikailag "kettévált" és az eredeti kis kávézó alakult át bárrá és a Mikszáth tértől 250 méterre a Horánszky utcában 2017 őszén megnyílt a NagyLumen.

Kis Lumen - Mikszáth tér 2
"Közepes" Lumen - Mikszáth tér 3 (2013-2017)