A Palotanegyed központi, mégis kicsit rejtett a klasszikus tömegturizmus elől. Az erre mászkálóknak pedig nagyon vonzó lehet a labirintus szerű negyed. Az utcák képe nagyon autentikus és jellegzetesen budapesti. Nehezen lehetne összehasonlítani bármely más Európai főváros klasszikus részével: az 19. század arisztokráciájának palotáiban ma már hétköznapi emberek laknak vagy éppen intézmények foglaltak helyet. Szebb napokon, a sugarak keresztül sütnek az alacsony épületeken és csendes vékony utcákon, amelyek egy-egy jól gondozott térbe futnak ki. A Palotanegyed egyik centruma a Mikszáth tér a Krúdy utcával, de a negyed másik ütőere a Bródy utca a Gutenberg térrel. Napközben a diákok szívesen lógnak errefelé, mivel számos egyetem van a környéken.

Fotó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Szabó Ervin tér a Könyvtár épületével

 

Továbbá itt található a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is, aminek messze földön híresek az olvasótermei, a Kálvin tértől csak pár lépésre. Nem sokkal odébb van a Nemzeti Galéria, az Olasz Intézet, egy kis színház és Uránia Mozi. A negyed sokkal nyugodtabb mint a hetedik kerület, vad partik helyett inkább a jazz és folk koncertjeiről híres. Az emberek itt inkább leülnek és hajnalig beszélgetnek különféle bisztrók teraszain. A környéken sok a kutya-barát vendéglátó helység. A Nemzeti Múzeum építése előtt gyümölcsös kertek voltak a környéken és kisebb házak. Az építkezés után azonban a környék értéke megnőtt, a pesti arisztokrácia pedig gyorsan elfoglalta. A környék egyébként számos történelmi eseménynek is a szemtanúja volt: 1848-as szabadságharc egyik fő helyszíne volt a Nemzeti Múzeum előtti tér, a mögötti téren pedig a Magyar Rádiónál indult be az 1956-os forradalom.

A Palotanegyed ebből a történelmi és kulturális légkörből vált azzá, ami ma is. Jellemző itt az erős közösségi identitás és a civil részvétel. A palotanegyed identitásának erősítése elsősorban az Újirányhoz és a CAPE-hoz kapcsolódik. Különféle izgalmas programokra is került sor, mint a Bródy utcaünnep és közösségi vacsora valamint a Gutenberg téri gyermeknap a Mindspace közreműködésével.

 

Palotanegyed térkép 1896
Palotanegyed 1896