A palotát korának egyik legjelentősebb építésze, Ybl Miklós tervezte 1862-65-ben. Megbízója és egyben az épület névadója II. Gróf Festetics György, az Andrássy-kormány egyik minisztere volt. Az Andrássy Egyetem 2003 augusztusában költözött új otthonába, a felújított Festetics Palotába. A reprezentatív épület műemlékvédelem alatt áll és a magyar állam elidegeníthetetlen tulajdona. Az épület a Pollack Mihály téren található, a Nemzeti Múzeum és a Magyar Rádió épületei között.

Az épület fő színhelyei – reprezentáció, magánélet és cselédség – egyértelműen elválaszthatóak egymástól. Az egykori „férfi lakosztályt”, a háló- és gyerekszobákat a Bródy Sándor utca felöli szárnyban alakították ki. Az első emeleten találhatóak a dísztermek, a Tükörterem, a Márványterem, a Festetics-terem és az Andrássy-terem. Míg az istállót a földszintre, a személyzeti- és vendégszobákat az emeletre helyezték. A hátsó szárnyban a kocsibeálló kapott helyet.

A Festetics Palota 1933-ig, Festetics Tasziló haláláig a főnemesi család tulajdona volt. Ezt követően a magyar állam felvásárolta. A palota 1941-től több szervezetnek adott otthont, többek között a Teleki Pál Történettudományi Intézménynek vagy az Országos Széchenyi Könyvtárnak. Az eredetükhöz hűen modernizált reprezentatív termek még ma is rendezvények helyszíneként szolgálnak. A modernizálás kapcsán az épület két liftet és két szinkrontolmács fülkét kapott. Az egykori magán- és cselédszobákban irodákat és dolgozószobákat hoztak létre az egyetem professzorainak és dolgozóinak. Az egykori istállóban ma az egyetem könyvtára működik. A tantermeket és a számítógépes termet a tetőtérben alakították ki.

https://www.andrassyuni.eu

https://festeticspalota.hu/palota-tortenete