A Főzdefeszt indulása a Palotanegyedből

2011. májusában a Mikszáth tér, Krúdy Gyula utca volt a Főzdefeszt első helyszíne, ahol aztán jópár évig évi két alkalommal nagy sikerrel működött.  A májusi fesztivál szenzációja, az első magyar IPA – a Grabanc – volt, októberben a Főzdefeszten kerül bemutatásra az első magyar stout, a Csobánkai Serfőzde Fekete Bárány nevű, erősen feketecsokoládé-ízű söre.  https://folyekonykenyer.blog.hu/2011/09/26/ujra_fozdefeszt_1#more3252519

Mikszáth Kálmán visszatérése Józsefvárosba

Mikszáth Kálmán Pestre visszatérve lassan kezdett révbe érni, így 1883 januárjában újra elvette Mauks Ilonát. Az Üllői út után a Régi Posta, a Képíró és a Bástya utcában és még vagy 3-4 helyen is laknak, mikor 1898 májusában „visszatértek” Józsefvárosba: 1900 végéig a József körút 65. szám alá költöztek, itt működött az Országos Hírlap is, amelynek szerkesztője volt. Sokat ebben az épületben sem töltöttek: a közeli Csepregi utcába libbentek át 1 évre, majd onnan következett a Reviczky tér 1. – azaz a mai Mikszáth – tér 1., ahol az író életének utolsó éveit (1902-1910) töltötte.

Kórusok Éjszakája ébredése

2013. május 11-én a Palotanegyedben indult útjára a Kórusok Éjszakája, melynek közös záróének a Mikszáth téren volt.

A régi képviselőház

Ferenc József osztrák császár és magyar király 1865.

Bródy utcaünnep és közösségi vacsora

2019. áprilisában egy délutánra megelevenedett a Bródy utca. Közel 20 az utcában jeleskedő szolgáltatóval közösen megmutatta az utca a titkos értékeit. A program ötletét és a koncepcióját is a tél során rendezett találkozókon közösen találták ki az utcában helyet üzemeltetők és az aktív lakosok.

Blaha Lujza téri metrómegálló építése

A Blaha Lujza téri állomásépítéssel párhuzamosan egy szomorú, már akkor is nagy vitákat kiváltó esemény is megtörtént. 1965 március 28-án a Nemzeti Színház épületét felrobbantották. Az ellenzők, élükön Gobbi Hildával a nemzeti ügyre, a műemléki értékekre, az itt folyó magas színvonalú munkára hivatkoztak. A metrósok igyekeztek semlegesek maradni: a metró színházzal vagy nélküle is ugyanúgy megépíthető volt. Az állam viszont arra hivatkozott: a színház igen elavult, felújítása óriási pénzekbe kerülne.

A Mikszáth tér történelmi állapotai

A 19. században névtelen volt, 1900-ban Reviczky térnek hívták, majd Mikszáth Kálmán halála után – mivel élete utolsó éveiben az 1. számú házban lakott – 1911-ben kapta mai nevét. A szocializmus éveiben erősen az autók dominálták a tér arculatát. Történet: budapest100.hu További érdekességek a Mikszáth és a Lőrinc pap térről: Urbanista | Index.hu  

A Palotanegyed kialakulása dióhéjban

A terület fejlődéséről dióhéjban annyit, hogy a Palotanegyed első házai a Hatvani és a Kecskeméti kapuknál épültek, nagyjából az 1720-as években. Azelőtt a területet kertek borították, a városfalon belüli házak tulajdonosai termelték meg bennük a háztartásaik számára szükséges zöldséget és gyümölcsöt. A régi Országút (a mai Múzeum körút) első háza 1747-ben épült és lassan, sorban földszintes házakat húztak fel az út mentén végig. A kertek helyét fokozatosan, földszintes vályogházakból álló, spontán módon kiépülő zárt utcasorok váltották fel. A mai Bródy Sándor utca vonalában pl.

Megújult belső udvar a Lőrinc pap téren

A társasház nagy szerencséjére több építész és tájépítésziroda is működött az utóbbi évek során az épületben, és a lakóközösség is nagyon aktív. Saját házi pályázatot hirdettek, ahol ötleteket lehetett beküldeni, hogy ki milyen belsőudvart szeretne. A pályázaton több lelkes lakó és a házban működő építész irodák (Újirány Tájépítész Iroda, a Hellowood, az Atelierarchitects és a Peschti Kft.) is részt vettek. A végleges terv ezeknek az ötleteknek az összesítéséből született.